We hebben een eigentijdse en toekomstgerichte Nederlandse keuken waarin het welzijn van mens, dier en natuur centraal staat. Onze gerechten worden met zorg bereid met lokale, seizoensgebonden ingrediënten, afkomstig uit regeneratieve tuinen en voedselbossen rondom Nijmegen. Door fermentatie en het gebruik van koji-culturen minimaliseren we verspilling en verrijken we onze gerechten met diepe umami- en kokumi-smaken. Wij geloven dat de toekomst van gastronomie plantaardig en innovatief kan zijn, zonder concessies te doen aan smaak.
We maken bewuste keuzes in het gebruik van vlees, vis en zuivel. Zo serveren we wild zoals gans, hert, ree en wild zwijn, geschoten vanwege overpopulatie, en vlees van gepensioneerde melkkoeien als duurzaam alternatief. Ook rivierkreeft, die als invasieve soort de Nederlandse wateren bedreigt, staat op ons menu als een verantwoorde en smaakvolle optie. Met deze keuzes vermijden we producten uit de bio-industrie en dragen we bij aan een duurzamer landbouwsysteem.
Daarom werken we samen met onder andere: Boerderij Eetmeerbosch, Bodemzicht & ‘t Gagel, Streek bakker Jorrit, Oogstwold, Lindenhoff, Gordon Spoor, Bijmegen, Het Ketelbos, Ikhebeentuintje, De Wolverlei kaasmakerij, Jan Kruijsse zeewier, B&W oesters, Ommuurde tuin, Fabricaat, Kleimegen, Streekvis, Crawfish Farm, Casa Foresta, Dutch Yellowtail, Weerribben, Nevel, UWE Cider&Ales, Domein Zavel, Wilderland
Koji Greens is onze eigen plantaardige charcuterie, ontstaan uit onze passie voor fermentatie en innovatie. Groenten zoals wortel, biet en koolraap worden zorgvuldig gepekeld, gerookt en vervolgens gefermenteerd met koji-culturen. Dit proces creëert diepe, hartige smaken die doen denken aan vlees of kaas, maar volledig plantaardig zijn. Koji Greens toont aan dat traditionele technieken zoals fermentatie perfect samengaan met moderne, bewuste eetgewoontes. Proef de unieke smaken die Koji Greens te bieden heeft en ontdek plantaardig eten op een verrassende manier.
Flores menu
voorgerecht
peterseliewortel . mahonie . kefir . hop
eerste tussengerecht
beekridder . aardpeer . bijenpollen . aardappel
tweede tussengerecht
pompoen . dahliawortel . zeesla . shiitake
hoofdgerecht
gans . venkel . zwarte bes . rode biet
kaasgerecht
wafel . rode kool . lavas . peer
dessert
hazelnoot . mout . duindoorn
Plant menu
voorgerecht
peterseliewortel . mahonie . kefir . hop
eerste tussengerecht
koolraap . aardpeer . bijenpollen . aardappel
tweede tussengerecht
pompoen . dahliawortel . zeesla . shiitake
hoofdgerecht
boekweit . berenklauwzaad . hazelnoot
kaasgerecht
wafel . rode kool . lavas . peer
dessert
hazelnoot . mout . duindoorn
De huidige stijl van Flores begon met een eenvoudige vraag: hoe kunnen we gerechten creëren die net zo smaakvol zijn als traditionele gerechten, maar met respect voor de natuur en de toekomst van ons voedsel? Vanuit deze gedachte zijn we begonnen met pionieren door te werken met lokale, seizoensgebonden ingrediënten en fermentatietechnieken. Dit leidde tot de ontdekking van koji, een schimmelcultuur die ons inspireerde om nieuwe, innovatieve smaken te ontwikkelen en gerechten zoals Koji Greens te creëren.
Onze passie voor innovatie en smaak komt voort uit een diep respect voor het land en de boeren waarmee we samenwerken. We geloven dat eten niet alleen een culinaire ervaring moet zijn, maar ook een bewustwording van waar onze producten vandaan komen en hoe ze worden gemaakt. Flores is een plek waar je kunt genieten van een culinaire reis die verder gaat dan het bord, en waar respect voor mens, dier en natuur altijd voorop staat.
In onze zelfgebouwde wijnkamer staan ongeveer 450 verschillende Europese wijnen. Wij hebben een voorliefde voor kleine producenten die op een natuurlijke, biodynamische of biologische manier werken en zuivere wijnen maken. Daarnaast hebben we ook enkele klassieke toppers in ons assortiment.
Naast deze zuivere wijnen bieden we een volledig non-alcoholisch drankarrangement. We creëren zelf ‘sappen’ door verschillende fermentatietechnieken toe te passen op groente, fruit en thee. Deze dranken, gecreëerd door onze sapsommelier, passen perfect bij onze gerechten en vormen een unieke, smaakvolle beleving.
Enkele van onze favoriete wijnmakers zijn:
Zavel Christian Binner Anne & Jean-François Ganevat Stéphane Tissot Larmandier-Bernier Daniel Dugois George Laval Fallet-Gourron Chavost Jacques Lassaigne Tournelle Geschickt Labet Giulio Armani Frank Cornelissen Domaine Tempier Domaine L’Ecu Christophe Mittnacht Francois Chidaine François Cotat Thomas Pico Vincent Latour Benjamin Leroux Bachey-Legros Jacques Carillon Comtes Lafon En Belles Lies Jacques Carillon Hubert Lamy Joblot La Patelle de la Renardière Lucien Aviet – Caveau de Bacchus François Villard Anne-Sophie Quenard Zerbetta Marco Merli Clau de Nell Philippe Alliet Chevalerie Baptiste Delhomme Antoine Lienhardt Jean Fournier Frédéric Cossard Albert Morot Michel Ecard Marie Lapierre Jan van Roekel Jean Foillard Jerome Arnoux Touraize Pèlican Ormiale Léoville Barton des Graviers Giscours du Tertre Roc de Cambes Thomas Jullien, La Ferme Saint-Martin Matthieu Barrey Francois Merlin Jean-Paul Jamet Trévallon du Pech La Grange d’Aïn Kohki Iwata La Terrasse d’Elise Olivier Pithon Léon Barral Alex Gottardi Zerbetta Daniele Ricci Verduno Fratelli Alessandria Daniele Portinari La Stoppa Le Ragnaie Il Marroneto Mastro Janni Francesco Mariani Huet Macle
Het Gelders Koffiehuis werd opgericht door de grootouders van Elroy, de huidige eigenaar van Flores eind jaren ’50. “Opa en oma van der Donk begonnen een koffiehuis in een keetje aan de overkant van de straat, waar nu het museum staat. In 1964 werd het keetje afgebroken en verhuisden ze naar de locatie waar Flores nu zit. Willem en Mieke de ouders van Elroy namen het koffiehuis in 1980 over, "Het was hard werken in die tijd, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. In het koffiehuis kon je van alles krijgen: van een kop koffie tot een broodje gebakken ei met spek, of in de winter stamppot.